Kraaltje is een onafhankelijk kralen- en juwelenforum. We hopen een ontmoetingsplaats te zijn voor mensen die juwelen maken en we wisselen graag ervaringen uit over webshops, kralenwinkels, technieken en benodigdheden.
Geplaatst: 18-07-2012 23:26:13 Onderwerp: Technieken voor beginners
Techniek 1: Oogjes maken
Materiaal:
- Enkele kettel- en/of nietstiften
- Rondbektang, kniptang en platbektang
- Kralen
- Indien je oorbellen maakt: oorbelhangers
- Indien je een ketting maakt: zie techniek 2
Twee handige filmpjes:
Bron: Veritas
Bron: Jewelry Supply
Beschrijving:
1. Rijg een kraal op een kettel- of nietstift.
2. Plooi de stift naar opzij, zodat hij in een hoek van 90° op de kraal staat. Je kan dit doen met je vingers of - iets gemakkelijker - met een platbektang.
3. Knip de stift zodat je nog een kleine centimeter over hebt (laat meer over voor grote oogjes en minder voor kleine).
4. Neem het uiteinde van de stift vast met de rondbektang (er mag geen stift "uitsteken" uit de bekken van de rondbektang). De grootte van het oogje wordt bepaald door de plaats op de bekken van de rondbektang waarmee je de stift vastneemt. Hoe meer je de naar het fijne uiteinde van de tang toegaat om de stift vast te nemen, hoe kleiner het oogje wordt.
5. Draai met de rondbektang zodat je de stift oprolt rond één van de bekken van de tang. Het is mogelijk dat je niet in één keer rondgeraakt om het oogje te sluiten. In dat geval moet je de tang verplaatsen en verder draaien (je moet dus de stift niet meer op het uiteinde vastnemen, maar iets verder van het uiteinde). Draai verder tot het oogje mooi gesloten is.
6. Indien het oogje niet mooi in het midden boven de kraal zou staan, kan je het corrigeren door het met een platbektang in de gewenste positie te brengen. Sommigen gebruiken dit trouwens als alternatieve methode: zij slaan stap 2 over en beginnen onmiddellijk met het oprollen van het oogje rond een bek van de rondbektang. Daarna nemen ze het oogje vast met de platbektang en plooien ze het mooi in het midden boven de kraal. Probeer zelf uit welke techniek voor jou het beste lukt.
7. Openen van het oogje: Twee belangrijke waarschuwingen 1) Gebruik een platbektang om het oogje open te maken. Als je de rondbektang hiervoor gebruikt, is het mogelijk dat de stift gekrast wordt. 2) Trek het oogje niet open door de stift in de tegenovergestelde richting te plooien. Hierdoor verlies je de mooie ronding die je juist hebt gemaakt. Daarom moet je het oogje naar opzij buigen om het terug te openen.
- Deze techniek is onmisbaar voor het maken van oorbellen. Je bevestigt de kraal aan het oogje van de oorhanger via het maken van een oogje. Indien je meerdere kralen gebruikt, kan je alle kralen op één nietstift rijgen, aan het einde van de rij een oogje maken en zo de stift bevestigen aan de oorhanger. Je kan elke kraal afzonderlijk kettelen aan de volgende kraal. Hiervoor gebruik je kettelstiften en voor de laatste kraal een nietstift.
- Ook voor het maken van "gekettelde" kettingen, gebruikt men deze techniek. In plaats van de ketting de rijgen op acculondraad, maakt men de verschillende kralen vast door hen aan elkaar te "kettelen" via oogjes.
Techniek 2: Ketting rijgen en afwerken (sluiting maken)
Materiaal:
- Acculondraad (= metaaldraad met coating)
- Kralen
- Enkele knijpkraaltjes
- Eventueel 2 kalotjes (zie techniek 2)
- Een (kapitel)slotje
- Ringetjes (splitsringetjes of open ringetjes)
- Gereedschap: platbektang en kniptang
- Nuttig: legbord om de ketting uit te leggen voor ze op de draad geregen wordt
Beschrijving:
Techniek 1: zonder kalotjes
- Knip met de kniptang de acculondraad af op de gewenste lengte, maar voorzie wel wat extra lengte voor de afwerking.
- Rijg een knijpkraal (ik gebruik er zelf 2 als het dunne knijpkrale zijn) op de draad.
- Haal het oogje van het slotje door de acculondraad
- Haal de draad een tweede maal door de knijpkraal, zodat het slotje nu in een lus hangt.
- Duw de knijpkraal zo dicht mogelijk tegen het slotje en knijp ze dicht met een platbektang. (Er bestaan ook speciale knijpkraaltangen waarmee je de knijpkralen dicht kan knijpen in een mooiere ronde vorm.)
- Rijg de kralen op de acculondraad. De eerste kralen langs het slotje rijg je over de dubbele draad. Als het rijggaatje daar niet groot genoeg voor is, knip je best eerst het teveel aan draad af, zo dicht mogelijk tegen de knijpkraal.
- Ten slotte bevestig je het ringetje, met dezelfde techniek als deze voor het slotje, aan het tweede uiteinde van de draad
Techniek 2: met kalotjes
Met deze techniek verberg je de knijpkraaltjes.
- Rijg het kalotje over de acculondraad. Het haakje en de open bek moeten naar het uiteinde van de draad toe wijzen.
- Rijg de knijpkraal op de draad en knijp ze dicht.
- Knip de resterende draad zo kort mogelijk bij het knijpkraaltje af.
- Knijp het kalotje toe over de knijpkraal.
- Rijg de kralen op de draad en werk af met een kalotje, op dezelfde manier als hierboven beschreven. Let op: rijg eerst het kalotje en dan de knijpkraal.
- Aan de oogjes haakjes van het kalotje kan je vervolgens de sluiting en een ringetje bevestigen.
Indien je de ketting graag op verschillende lengten draagt, kan je een verlengketting kopen die je bevestigt in de plaats van het ringetje.
Filmpje
Voor een mooie afwerking, wordt hier tevens een draadbeschermer en knijpkraalverberger gebruikt.
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Új lap - 1
Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!